ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

2 Οκτωβρίου 2008

Το χαμένο πορτοφόλι... ΧΑΝΣ ΡΑΙΣΛΕΡ


Η αίθουσα του καφενείου ηταν σχεδόν αδεια. Μόνον δυο τραπεζάκια ησαν κατειλημένα και στο καθένα εκαθόταν ενας κύριος. Εξαφνα, ανοιξε η πόρτα και εμπήκεν ενας τρίτος κύριος, ο οποίος εσπευσε προς το τραπέζι του πρώτου:
 -Ειμαι φοβερά στεναχωρημένος !., ειπε με καταφανή ταραχή στον φίλον του.
 - Τι συμβαίνει;
 -Ενα ατύχημα !
 -Δικό σου η δικό μου ;
 -Δικό μου.
 -Μα τι ακριβώς;
 -Εχασα το πορτοφόλι μου !
 -Με λεφτά ;
 -Ε, βέβαια...Ειχα μέσα δέκα χιλιάδες.
 -Ισως να το...
 Ο σταναχωρημένος κύριος εκούνησε το κεφάλι του, με υφος απελπισμένο:
 -Οχι !...Εψαξα ηδη παντού, αλλά δεν το ευρήκα πουθενά !...Ξέρω, άλλως τε, που το έχασα...
 -Πού;
 -Μέσα στο τράμ !....
 Την στιγμήν εκείνην, εσηκώθηκε ο κύριος από το διπλανό τραπεζάκι. Ηταν καλοντυμένος και εμοιαζε καθώς πρέπει ανθρωπος. Ψηλός, μάλλον αδύνατος, εφορούσε καφέ κοστούμι και , στον λαιμοδέτην του έλαμπεν μια ωραία καρφίτσα απο πλατίναν. Επλησίασε στο τραπεζάκι των δυο άλλων και εχαιρέρησε ευγενέστατα:
 -Με συγχωρείτε, κύριοι, αλλά άκουσα την συνομιλία σας και επειδή, σήμερα το πρωί ακριβώς, ευρήκα στο τράμ ενα πορτοφόλι...
 Ο κύριος που ειχε χάσει το πορτοφόλι του, ανετινάχθη κατασυγκεκινημένος :
 -Πού ειναι;...Μου το δείχνετε παρακαλώ ! Ο αγνωστος εμειδίασε φιλικώς :
 -Μα δεν ειναι τόσο απλά τα πράγματα....." είπε. Καταλαβαίνετε κύριε...Εχω ολην την διάθεσιν να σας επιστρέψω το πορτοφόλι σας. Μόνο...-και αυτό βέβαια δεν σημαίνει έλειψιν εμπιστοσύνης- θα πρέπη για την τάξιν, να μου δώσετε μερικά λεπτομερέστερα στοιχεία, οπως τα ζητούν άλλωστε, και σ' ολα τα αστυνομικά γραφεία, οταν παρουσιάζονται οι κάτοχοι των πραγμάτων, που ετυχε να βρεθούν...
 -Πολύ ευχαρίστως ! Τι θέλετε να σας πώ ;
 -Που και πότε εχάσατε το πορτοφόλι σας;...
 -Στο τράμ της γραμμής 5, λίγο μετά τας 9.
 Ο άγνωστος εκούνησε το κεφάλι του καταφατικώς:
 -Μάλιστα , το βρήκα, λίγο πρίν τας εννιάμιση. Ηταν κάτω απο ενα κάθισμα. Τι χρώμα ηταν το πορτοφόλι σας και τι ειχε μέσα ; Ο "απολέσας" απάντησε αμέσως:
 -Ηταν καφέ, λιγάκι εφθαρμένο, στην δεξιά επάνω γωνία του και ειχεν μέσα δέκα χιλιάρικα, ενα απόκομμα εφημερίδας περί μελισσοκομίας, και μια καρτ-ποστάλ με την αποψι του Δημοτικού Πάρκου. Σας φτάνουν αυτά ;.... Ο άγνωστος κύριος εφάνη να λυπάται ειλικρινώς:
 -Φθάνουν.....Αλλά δυστυχώς, δεν μοιάζει με το δικό σας, το πορτοφόλι που βρήκα: Ειναι μαύρο και περιέχει μόνον 4 κατοστάρικα. Και έβγαλεν, επάνω στο τραπέζι, ενα παμπάλαιο κι αρκετά κουρελιασμένο πορτοφόλι:
 -Δεν πιστεύω να ειναι αυτό ;
 -Οχι....Δεν ειναι !....
 -Κρίμα!....Θα εχαιρόμουν πολύ, αν μπορούσα να σας εξυπηρετήσω....Αλλά....μην απελπίζεσθε ! Υπάρχουν ακόμη τίμιοι άνθρωποι. Ασφαλώς, θα το βρήκε κάποιος εισπράκτωρ η κανένας επιβάτης και θα το παρέδωσε στην Αστυνομία, στο Γραφείο των Απολεσθέντων Αντικειμένων. Γιατί δεν πάτε το απόγευμα ως εκεί;... Νομίζω οτι το Γραφείο ανοίγει στας 4 μ.μ.....Δεν ειναι καθόλου απίθανον να το βρήτε εκεί το πορτοφόλι σας.
 Ολίγον μετά τας 4, ο κύριος, που ειχε χάσει το πορτοφόλι του, κατέφθανε στο Γραφείο των Απολεσθέντων Αντικειμένων:
 -Μήπως σας παρέδωσαν, σήμερα, ενα πορτοφόλι;
 -Πώς ηταν το πορτοφόλι αυτό;
 Ο επισκέπτης το περιέγραψε λεπτομερώς, αλλά το πρόσωπο του υπαλλήλου συνωφρυούτο ολοένα και περισσότερο, καθώς άκουγε την περιγραφήν:
 -Αυτό το πορτοφόλι, ειπε στο τέλος, επεστάφη προ μιάς ώρας !....
 -Επεστράφη;....
 -Μάλιστα!...., εβεβαίωσεν ο αστυνόμος. Ηρθε ενας κύριος και εδήλωσεν, οτι σήμερα το πρωί, ολίγον μετά τας 9, μέσα στο τράμ της γραμμής 5, εχασε ενα πορτοφόλι καφέ, λίγο εφθαρμένο στην επάνω δεξιάν γωνίαν. Και , μιά και το το πορτοφόλι αυτό ειχε, πραγματικώς, ευρεθεί εκεί και ο κύριος μας ειπε επακριβώς το περιεχόμενό του- δέκα χιλιάρικα, ενα απόκομμα εφημερίδος περί μελισσοκομίας και μια κάρτ-ποστάλ με την άποψι του Δημοτικού Πάρκου- δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, οτι αυτός ηταν ο νόμιμος κάτοχός του. Και φυσικά του το έδωσα.......
(Απο το προσωπικό μου αρχείο)
 

2 σχόλια:

Μελίτη είπε...

Απίστευτο!! Καταπληκτικό!!! Είναι ότι καλύτερο είχα διαβάσει...
Μπράβο για τα διαμάντια που βρίσκεις!
Ευχαριστώ επίσης για το δημοσιευμένο ποίημα του Σουρή, και για τον Παπαδιαμάντη. Είσαι θησαυρός!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ!!!ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕ Η ΦΡΑΣΗ "Ο,ΤΙ ΠΕΙΣ, ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ!!"