ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

11 Νοεμβρίου 2008

Υγεία και μακροζωία



Δέκα τροφές για υγεία και μακροζωία





Επιλέξαμε για εσάς το «top 10» της φύσης σε θρεπτική αξία. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, σε φυτικές ίνες, σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και χαρίζουν υγεία και μακροζωία. Απολαύστε τις...
  • Φασόλια
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Τα φασόλια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ελαττώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στήθος.

Συμβουλή: Μισή κούπα από μαυρομάτικα ή φασόλια γίγαντες περιέχει τουλάχιστον 7 γραμμάρια φυτικές ίνες. Ξεβγάλετε τα συσκευασμένα σε κονσέρβα φασόλια για να ελαττώσετε την ποσότητα νατρίου που περιέχουν
  • Γάλα
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Το γάλα περιέχει ασβέστιο που βοηθά στην ενίσχυση των οστών, προφυλάσσει από οστεοπόρωση, ρίχνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα χοληστερίνης και πιθανόν να εμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συμβουλή: Προτιμήστε το άπαχο γάλα. Εάν σας αρέσει η πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγη σκόνη άπαχου γάλακτος. Επίσης, προτιμήστε το γάλα σε χάρτινη συσκευασία. Οι διαφανείς πλαστικές συσκευασίες επιτρέπουν την επαφή του γάλακτος με το φως, γεγονός που καταστρέφει κάποια από τα θρεπτικά του συστατικά.
  • Μούρα
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Τα μούρα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και ένα αντιοξειδωτικό* που ονομάζεται ellagic acid και βοηθά στην πρόληψη του καταρράχτη, του καρκίνου και της δυσκοιλιότητας.

Συμβουλή: Για να εξασφαλίσετε ότι θα πάρετε όσο τον δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αγοράστε ή μαζέψτε τα μούρα όταν είναι στην εποχή τους και φάτε τα ωμά. Όταν μαγειρευτούν ή τεμαχιστούν χάνουν μέρος της βιταμίνης C.
  • Μπρόκολο
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Το μπρόκολο περιέχει ουσίες πανίσχυρες στην δράση κατά του καρκίνου, αλλά και φυτικές ίνες και Β-Καροτίνη, που προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και τον καταρράκτη.

Συμβουλή: Το σκουρόχρωμο -σχεδόν μωβ- μπρόκολο έχει την περισσότερη Β-Καροτίνη. Όταν μαγειρευτεί ελαφρά στον ατμό απελευθερώνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Εάν όμως παραβράσει χάνει μέρος των θρεπτικών συστατικών του.
  • Καρότα
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες του αντιοξειδωτικού* Β-Καροτίνη, που βελτιώνει την όραση στο σκοτάδι και προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και εκφυλισμό της κηλίδας του αμφιβληστροειδούς (της σημαντικότερης αιτίας που προκαλεί τύφλωση στα ηλικιωμένα άτομα).

Συμβουλή: Αφαιρέστε την πρασινάδα από τα καρότα πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, ώστε να μην απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από την ρίζα. Εάν τα στύψετε ή τα μαγειρέψετε ελαφρά εξασφαλίζετε την απελευθέρωση της μέγιστης δυνατής ποσότητας Β-Καροτίνης, Φάτε τα με λίγο λίπος για να ενισχύσετε την απορρόφηση από τον οργανισμό σας.
  • Ψάρια
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Τα ψάρια περιέχουν λιπαρά οξέα Ω3, ένα είδος λίπους που βοηθά στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων, καταπολεμά τον καρκίνο του παχέως εντέρου και του στήθους και προφυλάσσει από κατάθλιψη.

Συμβουλή: Προτιμήστε φρέσκο ή συσκευασμένο σολωμό (όχι καπνιστό), κολιό, πέστροφα, τόνο, σαρδέλες και ρέγκα σε άλμη. Επίσης, λευκό τόνο συσκευασμένο σε νερό, αλλά επιλέξτε εκείνον που έχει τα περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε λίπος τόσο περισσότερα τα λιπαρά οξέα Ω3.
  • Ντομάτες
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Οι ντομάτες περιέχουν δύο αντιοξειδωτικά* -λυκοπίνη και βιταμίνη C-τα οποία προφυλάσσουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνους του προστάτη και των πνευμόνων.

Συμβουλή: Όσο πιο ώριμη είναι η ντομάτα τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει. Η καλύτερη πηγή λυκοπίνης είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο πελτές και ο ντοματοχυμός σε κονσέρβα. Για να βοηθήσετε την απορρόφηση της λυκοπίνης όταν τρώτε φρέσκιες ντομάτες να τις μαγειρεύετε με λίγο λάδι.
  • Ξηροί καρποί
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά* και άλλα συστατικά τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και χαμηλώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Ειδικότερα τα καρύδια, περιέχουν οξέα και λιπαρά που πιθανόν να προφυλάσσουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Συμβουλή: Επιλέξτε φυστίκια, αμύγδαλα και καρύδια, όμως προσέξτε να μην ξεπεράσετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε λίπος. Προκειμένου να μην το παρακάνετε, απλά προσθέστε μια μικρή ποσότητα ψιλοκομμένων ξηρών καρπών στα δημητριακά ή την σαλάτα σας.
  • Κρεμμύδια
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Τα κρεμμύδια περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην ελάττωση της χοληστερίνης και εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρυνση, προφυλάσσοντας έτσι από καρδιακές παθήσεις. Τα συστατικά αυτά βοηθούν επίσης στην πρόληψη καρκίνων και ειδικότερα αυτών που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα.

Συμβουλή: Περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα κόκκινα και στα κίτρινα κρεμμύδια, ενώ στα λευκά υπάρχουν λιγότερα.
  • Πορτοκάλια
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Τα πορτοκάλια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, περιέχουν πηκτίνη που συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα.

Συμβουλή: Μην αφαιρείτε την λευκή μαλακή επιφάνεια κάτω από την φλούδα. Περιέχει περίπου την μισή ποσότητα πηκτίνης που υπάρχει στο φρούτο. Κάντε προμήθειες σε συμπυκνωμένο χυμό. Είναι τόσο θρεπτικός όσο και ο φρέσκος.

*Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα μόρια που συμβάλουν στην καταστροφή των υγειών κυττάρων. Τα αποτελέσματα της δράσης τους είναι ποικίλα: από ρυτίδες έως καρδιακές παθήσεις.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

1 σχόλιο:

stergio33 είπε...

Το γάλα, ιδιαιτέρως το αγελαδινό προκαλεί ωστεοπόρωση, διότι είναι όξινο λόγω παστερίωσης και έτσι ο οργανισμός για να το κάνει βασικό, αφαιρεί ασβέστιο από τα κόκκαλα!! Επίσης δημιουργεί βλένες στα έντερα και πολλά άλλα δεινά. Μακριά από γάλα. Ασβέστιο έχουν περισσότερο το μπρόκολο και το σέλινο κλπ