ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

29 Νοεμβρίου 2010

Ο Αγιος Ανδρέας !

Ο Απόστολος Ανδρέας, όπως είναι γνωστό, μαρτύρησε στην Πάτρα. Τα Ιερά του Λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όταν αυτοκράτορας ήταν ο γιος του Μ. Κωνσταντίνου, Κωνστάντιος. Τη μεταφορά ανέλαβε ο αξιωματούχος Αρτέμιος (Άγιος Αρτέμιος) και έγινε στις 3 Μαΐου 357. Η Κάρα του Αγίου Ανδρέου, ή έμεινε στην Πάτρα, ή επεστράφη αργότερα τον 9ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α΄τον Μακεδόνα.
Στις 11 Απριλίου 1462 ο ηγεμόνας της πόλεως των Πατρών Θωμάς Παλαιολόγος, ο τελευταίος δεσπότης του Μωρηά και αδελφός του τελευταίου αυτοκράτορα του Γένους Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, φεύγει από την Πάτρα και πηγαίνει στη Δύση, καθώς και η Πελοπόννησος είχε υποδουλωθεί πλήρως στους Τούρκους (1460). Ο Θωμάς Παλαιολόγος είχε πάρει μαζί του και την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, και την παρέδωσε στους Λατίνους για ασφαλέστερη φύλαξη.
Ο Θωμάς Παλαιολόγος παρέδωσε αρχικά την Αγία Κάρα σε απεσταλμένο του πάπα Καρδινάλιο στην Αγκώνα. Από εκεί μεταφέρθηκε προσωρινά στην πόλη Νάρνη της Ομβρικής, όπου παρέμεινε παραπάνω από ένα χρόνο, μέχρις ότου απελευθερωθεί η περιοχή της Ρώμης, ώστε να γίνουν ανεμπόδιστα οι μεγαλοπρεπείς τελετές. Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε από τη Νάρνη στα πρόθυρα της Ρώμης, εκεί όπου άλλοτε ο Μ. Κωνσταντίνος είχε δει το όραμα "εν τούτω νίκα" . Εκεί το παρέλαβε ο Πάπας, και με μεγάλη πομπή μετακομίστηκε στη Ρώμη. Η κάρα του Πρωτοκλήτου παραδόθηκε στον πάπα Πίο τον Β' από τον Έλληνα καρδινάλιο Βησσαρίωνα, ο οποίος εκφώνησε και υψηλό λόγο κατά την απόθεση της Τιμίας Κάρας στο ναό του Αγίου Πέτρου.
Πέρασαν 500 χρόνια. Το 1962 η Ι. Μητρόπολις Πατρών και ο Δήμος Πατρέων κατέβαλαν πολλές προσπάθειες προκειμένου η Ρώμη να αποδώσει τον "Θησαυρόν των Πατρέων" στην πόλη του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου. Η ανταπόκριση ήταν θετική. Ο μεγαλεπήβολος πάπας Παύλος ο ΣΤ' αποφάσισε να επιστρέψει στην Πάτρα την Τιμία Κάρα, εις ένδειξη καλής θελήσεως.
Αντιπροσωπεία του Πάπα Παύλου με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Μπέα μετέφεραν την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου από το ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης και την παρέδωσαν στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, ενώπιον χιλιάδων λαού, 20 αρχιερέων, του Προέδρου της Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, του κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και πολλών άλλων επισήμων. Στη συνέχεια η Τιμία Κάρα με μεγαλειώδη πομπή μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου εψάλη Δοξολογία με την παρουσία της διαδόχου Ειρήνης.

Ολόκληρο το χρονικό της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, έγραψε ο τότε Αρχιμ. Νικόδημος Βαλληνδράς (ο πρ. Μητροπολίτης Πατρών), ο οποίος έγραψε και την Ασματική Ακολουθία για το γεγονός αυτό.
Το χρονικό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Εκκλησία" (15 Οκτωβρίου 1964, αριθ. 20) ενώ η Ακολουθία εκδόθηκε από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος (Αθήναι 1964).
Η Ι. Μητρόπολις Πατρών είχε εκδώσει την εποχή εκείνη δύο ενημερωτικά φυλλάδια:
Το Χρονικόν των Τιμίων λειψάνων του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου (1963)
Αναμνηστικόν της Επανακομιδής της Ιεράς Κάρας Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Πολιούχου Πατρών (1964).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο γεγονός της επιστροφής της Τιμίας Κάρας στην Πάτρα διαδραμάτισε ο τότε Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιερόθεος Τσαντίλης ( πρ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης). Τους επίσημους λόγους του Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου μετέφραζε στα γαλλικά ο αρχιμ. Δημήτριος Τρακατέλλης (νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής). Μεταξύ των προσκεκλημένων Αρχιερέων ήταν και ο εκ Πατρών μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Ιεζεκιήλ, ο οποίος και προέστη της παννυχίδος "ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών", της πρώτης δηλαδή νυκτερινής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον παλαιό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, προσκυνητών της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου.
Ο τότε Μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος έγραψε σε σχετική εγκύκλιό του: "Συγκίνησις δυσπερίγραπτος πληροί τας ψυχάς. Παλμοί ιεροί διατρέχουν την πόλιν. Δάκρυα κυλούν εις τους οφθαλμούς. Επανέρχεται μετά 500 έτη από την Βασιλικήν του Αγίου Πέτρου Ρώμης εις την Βασιλικήν του Αγίου Ανδρέου Πατρών η Τιμία Κεφαλή του Πολιούχου ημών. Ουδέποτε άλλο άγγελμα συνήγειρε βαθύτερον την πόλιν ημών. Εις το βάθος του ορίζοντος εμφανίζονται τα οράματα των Παλαιολόγων, διαγράφει κύκλους ο Βυζαντινός δικέφαλος αετός. Κυματίζει εις την αύραν του Πατραϊκού η σημαία της πόλεως με τον χιαστόν Σταυρόν. Νεανίσκοι και παρθένοι, πρεσβύτεροι μετά νεωτέρων, άρχοντες και πάντες λαοί αινέσωμεν το όνομα Κυρίου. Άσωμεν αυτώ άσμα καινόν".
Απο το φιλικό ιστολόγιο της Πάτρας του κου Μυλωνά

27 Νοεμβρίου 2010

Απο το Ελληνικόν Σχολείον της Δίβρης !

Ελληνικόν Σχολείον Δίβρης

********
Σχολικόν ετος 1899-1900


Αριθμ.Απολ.8
πιστοπ.211
Α π ο λ υ τ ή ρ ι ο ν


Ο εκ Δίβρης μαθητής Καραβαντάς Παναγιώτης ετών 14, πατρός δικ. κλητήρος , διακούσας απάντων τω εν τω σχολείω τούτω διδασκομένων μαθημάτων και κατά το τέλος του σχολικού έτους την απολυτήριον δοκιμασίαν υποστάς, ηξιώθη του βαθμού «Πάνυ καλώς» 7 και 27/44 και της εις Γυμνάσιον φοιτήσεως (ηξιώθη)

Διαγωγήν δ’ εν τω σχολείω επεδείξατο «Κοσμίαν»


Εν Δίβρη τη 12 Ιουλίου 1900


Ο Σχολάρχης  Μπόνης                          Οι Διδάσκαλοι
     
                 
Σημείωση δική μου:

Ευχαριστώ θερμά μια πολύ καλή μου φίλη  που μου παραχώρησε αυτό το σπάνιο εγγραφο απο το προσωπικό της αρχείο , που αναφέρεται στην περιοχή μου και συγκεκριμένα  στο αγαπημένο μου Σχολείο αυτό της Δίβρης.
Δεν ξέρω αν θέλει να δημοσιεύσω το ονόμά της , πάντως την ευχαριστώ θερμά !

Ι.Β.Ντινόπουλος

26 Νοεμβρίου 2010

ΑΙΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60



Σε μια αίτηση λήψεως μεσοπρόθεσμου δανείου από την Αγροτική Τράπεζα της περιοχής μου (Ηλεία ) τη δεκαετία του ’60, δείτε τι ακριβώς ζητούσε η Τράπεζα από τον υποψήφιο δανειολήπτη:

Τι xτήματα του ανήκουν:

1/ Χωράφια ξερικά και ποτιστικά και πόσα κιλά βγάνει από το καθένα ,κάθε χρονιά,ανάλογα με το τι το σπέρνει

Πόσα καλλιεργούνται με στάρι
με κριθάρι και βρώμη
με αραποσίτι
με πατάτες
με κηπευτικά
με μποστανικά
με τριφύλλι (μηδική)


2/Αμπέλια με σταφίδα

3/Αμπέλια

4/Λεϊμονοπορτοκαλιές

5/Ελιές

6/Πεύκα (μήπως έχει έσοδα από το ρετσίνι)

7/ Ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση

Από πόσους νομάτους αποτελείται η φαμελιά του. Πόσα σερνικά παιδιά έχει και πόσα θηλυκά και αν δουλεύει κανένα από δαύτα στα χωράφια.

Τι άλλα πράματα κινητά και ακίνητα του ανήκουνε ( για αναχρικά δε λέει τίποτα)
Σπίτι στο τάδε χωριό
Καλύβι στο τάδε μέρος
Γρέκι στο τάδε απάγκιο
Αποθήκες
Προβατίνες
Γίδες
Μουσκάρια
Γελάδες
Αλογα
Μουλάρια

Γεωργικά σύνεργα:

Αλέτρια ξύλινα και σιδερένια
Σιδερένιες σβάρνες
Ρεντιστήρες
Κάρρα
Σταφιδομηχανές
Άλλο τίποτα σε μηχάνημα ή συμπράγκαλο

8/ Αν κάνει καμμιά άλλη δουλειά

9/Αν έχει κανα άλλο χωράφι ή χτήμα μισακό ή με νοίκι και τι βγάνει από δαύτο
Αν βγάνει αλλα λεφτά από μεροδούλια, από καλλιέργειες ή άλλες δουλειές και σε πόσες δραχμές μαζεύονται ούλα τούτα

Εξοδα για ούλη τη χρονιά :
Για καλλιέργειες, σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα και σανό ή άλλο φαϊ για τα ζώα
(Εκείνα τα παιδιά τα σερνικά και τα θηλυκά δεν τρώγανε;)
Εβεβαίωνε ο πρόεδρος της κοινότητας και ο αγροφύλακας και η αίτηση… έπαιρνε το δρόμο της


(Απο το προσωπικό μου αρχείο)
Ι.Β.Ν.

Υγ. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω, με πολύ σεβασμό, τη γλώσσα των παλιότερων της περιοχής μου !