ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

1 Οκτωβρίου 2016

Μούστος, μουσταλευριά και πετιμέζι, όπως τα έφτιαχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας.

Παραδοσιακά Καλαβρυτινά προϊόντα του τρύγου:
Μούστος, μουσταλευριά και πετιμέζι, όπως τα έφτιαχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας.
Α. Μούστος (κομμένος με στάχτη)
Αφού έχουμε σουρώσει καλά το μούστο να μην έχει κουκούτσια και τσαμπιά σταφυλιού, τον βάζουμε σε μεγάλη σχετικά κατσαρόλα, προσθέτοντας στάχτη, σε αναλογία μια κουταλιά της σούπας ανά λίτρο. Ανακατεύουμε καλά και τον βάζουμε στη φωτιά. Μ' έναν κεψέ* βγάζουμε τον αφρό που σχηματίζεται, μόλις αρχίσει και βράζει. Συνεχίζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει σχετικά παχύρρευστος και μετά τον αφήνουμε να κατασταλάξει για δώδεκα ώρες, περίπου. Η στάχτη έχει κάτσει στον πάτο της κατσαρόλας και στραγγίζουμε με προσοχή τον καθαρό μούστο.
Β. Μουσταλευριά
Υλικά για 6-8 μερίδες:
2-2,5 λίτρα μούστου, 1/2 του κιλού αλεύρι.
Προαιρετικά: τριμμένα καρύδια, καβουρντισμένο σουσάμι, κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένο.
Εκτέλεση:
Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι μόλις ζεσταθεί λίγο. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μη σβολιάσει, σε σιγανή πάντα φωτιά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται όλη την ώρα που την έχουμε στη φωτιά, μέχρι να γίνει κρέμα. Χρειάζεται προσοχή γιατί πετάει τσιλάγρες* που μπορεί να μας προκαλέσουν εγκαύματα. Με το που την κατεβάζουμε, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε πιάτα ή σε ατομικές μερίδες, πασπαλίζοντας το τριμμένο καρύδι, το σουσάμι και την κανέλα με το γαρύφαλλο.
Γ. Πετιμέζι
Το πετιμέζι γίνεται αν βράσουμε περισσότερο το μούστο και γίνει αρκετά παχύρρευστος. Όταν η στάθμη στην κατσαρόλα κατεβαίνει, προσθέτουμε κομμένο μούστο. Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά όλες τις εποχές, αραιώνοντάς το με νερό.
====================
* Παραπέμπει στο «Καλαβρυτινό... λεξικό»:


Γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: